اساس مطالعه و خواندن بدون فراموشی، یادگیری و حافظه است. در اینجا با تکنیک PQRST آشنا میشویم:
در این مرحله مروری اجمالی بر کل مطالب یا موضوع مطالعه داشته باشید تا از آن تصوری اولیه پیدا کنید. دستاورد این مرحله به دست آوردن دید کلی نسبت به عناوین فصل و نحوهی سازماندهی آنهاست.
عناوین اصلی مطالب را به یک یا چند پرسش تبدیل کنید. پرسشهایی که بعدا با خواندن آن مطالب، به پاسخشان دست مییابید.
در این مرحله مطالب مورد نظر را با دقت بخوانید و بکوشید جواب پرسشهایی را بیابید که در مرحلهی Q مطرح کرده بودید. روی آنچه در دست مطالعه دارید، تأمل کنید و آن را به مطالب دیگری که میدانید ارتباط دهید. میتوان واژهها و عبارات کلیدی را در متن علامت زد و بعدا آن ها را مرور کرد. تا زمانی که تمام مطالب را نخواندهاید، یادداشتبرداری نکنید. چون پس از آن، اهمیت نسبی هر نکته را بهتر درمییابید. خلاصهنویسی هر فصل سبب میشود کل مطالب آن در ذهن سازماندهی شود.
پس از پایان مطالعه بکوشید نکات مهم آن را به یاد آورید و اطلاعاتی را که در آن مطرح شده از حفظ بیان کنید. درس پس دادن به خود، روش بسیار مؤثری برای تثبیت مطالب در حافظه است. به جای چند بار خواندن مطالب، بخش عمدهی مطالعه را برای به خاطر سپردن فعالانهی مطالب صرف و مطالب را به زبان خود بیان کنید. سپس آن را با متن مقایسه کنید تا مطمئن شوید آن ها را درست و کامل به یاد آوردهاید. با تکرار مطالب متوجه میشوید چه چیزهایی را به خاطر نسپردهاید.
پس از پایان مطالعهی یک فصل باید از خودتان امتحان بگیرید و کل مطالب فصل را مرور کنید. برای مرور بهتر است خلاصهی مطالب را بخوانید و این مرحله را به شب امتحان موکول نکنید. مطالعهی دقیق خلاصهی مطالب هر فصل پیش از خواندن آن، بهرهوری مطالعه را بیشتر میکند.
منبع:مجله آزمون، نویسنده: آیدین فروتنندافی