به نام خدا
سلام مقدمه اول : یکی بود یکی نبود... غیر از خدا هیچکس نبود. یه روزی خدای مهربون اراده کرد که برای خودش روی زمین خلیفه ای تعیین کنه. بعد از اینکه فرشته ها کلی اعتراض کردند و خدا جوابشون رو داد و ... بالاخره حضرت آدم به وجود آمد و خدا شرح وظایف حضرت آدم (ع) رو بهش گفت و قرار مدارهاش رو باهاش گذاشت، ولی اتفاقی که نباید بیفته افتاد. خود خدا در قرآن فرموده است که: " و لقد عهدنا الی آدم من قبل فنسی و لم نجد له عزما" (سوره مبارکه طه، آیه 115) مقدمه دوم : اکثر ما توی زندگیهای خودمون این تجربه رو داشتیم که هرموقع مادرمون شارژ و سر حاله، خونه یه عطر و صفای عجیبی داره و وقتی مادر تو خونه غمگین و کسل باشه، همه انگار بی حوصلن. یا مثلا وقتی بچه مدرسه ای بودیم(یا هستیم!)، اگه صبح مادرمون ما رو برای مدرسه صدا میزد و خودش از یه ساعت قبلش بیدار بود، موقع بیرون رفتن انرژی زیادی داشتیم ولی اگه مثلا یه مسافرتی رفته بود یا تو خونه نبود و ما با پدرامون تنها بودیم، اصلا حس مدرسه رفتن رو نداشتیم.
|
1. در خانه تان تاب ببندید. هیچ چیز مفرح تر از داشتن یک تاب در حیاط خانه نیست. دوستان، همسایه ها و حتی غریبه ها ممکن است بیایند و بخواهند با شما بازی کنند. یک روز مادری با دو بچه کوچکش وارد خانه ما شدند. نمی توانستند من را ببینند اما من صدای زن را شنیدم که به بچه هایش می گفت، "نگاه کنید اینجا خانه همان زنی است که تاب دارد. اون خیلی زن باحالیه!"
|
اثر دما بر مقاومت
به دو تصویر زیر توجّه کنید. جنبش مولکول ها در کدام بیشتر است؟ دمای کدامیک بیشتر است؟ به نظر شما الکترون ها در تصویر سمت چپ راحت تر حرکت می کنند یا تصویر سمت راست؟
مقاومت ویژه یک ماده به دما بستگی دارد. در حالت کلی، مقاومت فلزات با زیاد شدن دما افزایش مییابد. این مطلب دور از ذهن نیست، زیرا با افزایش دما، جنبش ملکول ها و اتم ها افزایش یافته و احتمال برخورد الکترون های در حال حرکت با آن ها زیاد میشود، در نتیجه مقاومت ویژه جسم افزایش مییابد.
اخذ: تبیان
اگر دما در یک محدودة مشخص تغییر کند، آن گاه رابطه مقاومت ویژه جسم با دما به صورت زیر قابل بیان خواهد بود.
(1)
در این عبارت و مقاومت ویژه ماده در دماهای T و T0 میباشند. در این رابطه ضریب دمایی مقاومت ویژه نام دارد. وقتی اندازه مقاومت با افزایش دما زیاد میشود، مثبت خواهد بود (مثلاًًًًً برای تمام فلزات).
در بعضی مواد، افزایش دما باعث کاهش مقاومت ویژه میشود. این مواد عمدتاً نیم رسانا و نارسانا هستند. چه عاملی باعث می شود که ضریب دمایی برای مواد نیم رسانا و نارسانا منفی باشد؟
اگر چه افزایش دما باعث ازدیاد جنبش ملکولی میشود، ولی پدیده مهم دیگری نیز اتفاق می افتد. در این مواد، افزایش دما باعث میشود که الکترونهای در قید هسته به مقدار کافی انرژی به دست آورده و بتوانند از قید هسته آزاد شوند، بدین ترتیب، تعداد الکترون های آزاد افزایش می یابد. این امر موجب کاهش مقاومت جسم می شود. به این علت برای کربن، ژرمانیوم و سیلیسیوم منفی است.
با توجّه به رابطه ، اگر رابطه (1) را در ضرب کنیم به نتیجه زیر می رسیم:
در این عبارت R و R0 مقاومت ماده در دمای T و T0 میباشد، این رابطه نشان می دهد که چگونه می توان اندازه مقاومت را در هر دمایی به دست می آورد.
در مثال زیر مقاومت ویژه و اثر دما بر آن بررسی می شود.
شکل سمت راست یک اجاق برقی را نشان میدهد.
طول قطعه گرم کن در این اجاق 1m/1 و سطح مقطع آن 3/1*10-6 m2میباشد. بر اثر عبور جریان، این قطعه گرم میشود.
مقاومت ویژه گرم کن در دمایبرابر و ضریب دمایی ویژه آن برابر است با:
مقاومت گرمکن را در دمای به دست آورید.
با استفاده از رابطه ابتدا مقاومت ویژه گرمکن در دمای به دست میآید. سپس به کمک رابطه مقاومت گرمکن در آن دما محاسبه میگردد.
مقاومت ویژه جسم در دمای برابر است با:
با مشخص شدن مقدار مقاومت ویژه، می توان مقدار مقاومت را معلوم کرد:
دانشمندان موفق شدند در گاوها به نحوی اصلاح ژنتیکی به عمل آورند که شیر آنها خواص شیر انسان را داشته باشد.
|
تنها استفادهای که اغلب ما از پوست موز سراغ داریم به فیلمهای کمدی و زمینخوردن بازیگران مربوط میشود؛ اما محققان نشان دادهاند، پوست این میوه درون آب به تصفیهکنندهای تبدیل میشود که از تمامی تصفیهکنندههای شیمیایی شناخته شده، به مراتب مؤثرتر و کمخطرتر است.
|
پرسش و پاسخ هم میهنان در مورد بیماری های زنان و سینه را با اعضای هیات علمی پژوهشکده سرطان پستان بخوانید.
در ادامه پاسخ به پرسش های هم وطنان در خصوص بیماری های پستان که توسط روزنامه ایران در روزهای شنبه منتشر می شود، اعضای هیات علمی پژوهشکده سرطان پستان جهاد دانشگاهی به سوالات تعدادی از ایشان پاسخ گفتند که متن این پرسش و پاسخ در ذیل می آید: |